הקטל בדרכים הוא אחד הנושאים המדאיגים ביותר על סדר היום הציבורי בישראל. מדובר ב"מכת מדינה" של ממש עם נתונים של למעלה מ-370 הרוגים וכ-1,900 פצועים באורח קשה רק בשנה האחרונה. שמירה על נהיגה נכונה היא אפוא בעלת חשיבות לאין שיעור, לא רק מכיוון שהיא מונעת מאתנו לבצע עבירות תנועה, אלא בראש ובראשונה משום שהיא מצילה חיים.
המלחמה בתאונות הדרכים כוללת פעילות בשלושה תחומים עיקריים: תשתיות, רכב ונהג. בכל הנוגע לרכבים עצמם, הן המדינה והן יבואני הרכב משקיעים מחשבה רבה ומשאבים ניכרים בנושא הבטיחות. פיתוחים טכנולוגיים שבעבר היו מוגדרים כתוספת הפכו לסטנדרט, ובהתאם יצרניות רבות משלבות מערכות בטיחות כבר במפרט הראשוני. אמנם חלום המכונית האוטונומית עדיין נמצא בשלבי פיתוח אך אין ספק שמערכות בטיחות חדשניות סוללות אליו את הדרך. זאת בכך שהן מספקות שורה של פתרונות טכנולוגיים שהופכים את הנהיגה לבטוחה ברמה ניכרת.
למשל, בדגם הפופולרי קיה ספורטאז' (רכב הפנאי-שטח הראשון שכבש את פסגת המסירות בישראל עם למעלה מ-14,000 יחידות בשנת 2016), ניתן כבר היום לראות שכל הדגמים צוידו היטב בשורה של מערכות בטיחות אלקטרוניות חדשניות. דוגמה בולטת לכך היא AEBשהינה מערכת בלימה אוטונומית העושה שימוש בחיישני לייזר, רדאר ו/או מצלמה על מנת לזהות רוכב אופניים, הולך רגל או רכב לפני המכונית. במידה שהנהג לא בלם בזמן הדרוש כדי להימנע מפגיעה, או לחילופין אם הלחיצה על הבלמים לא הייתה חזק דיו, המערכת מגבירה את הבלימה באופן עצמאי ובכך מונעת תאונות או לכל הפחות מקטינה את חומרתן. מערכת זו מצטרפת למערכות בטיחות שכבר הפכו לסטנדרט (בין השאר בשל הוראות חוק מחייבות) כמו ABS ו-ESP. בנוסף מצויד הספורטאז' ב-6 כריות אוויר, 4 יותר מהתקן המחייב.
עידוד נהיגה נכונה ושימוש ברכבים בטיחותיים
על מנת לעודד רכישת רכבים בטיחותיים, ודרכם נהיגה נכונה, המדינה מעניקה תמריצי מס ליבואנים. אומנם ההנחה במס איננה מגיעה תמיד ישירות לכיסו של הלקוח הפרטי, אך היא מאפשרת לו לרכוש במחירים אטרקטיביים דגם בטיחותי ומאובזר. ואכן, מאז יישום ההטבות חל גידול של כ-15% בהטמעת מערכות אלו.
מעבר לכך, על מנת להגביר את מודעות הצרכנים לבטיחות ולהנגיש את המידע הקיים פרסם משרד התחבורה דירוג של כלל הפתרונות הטכנולוגיים העכשוויים ומעניק לכל רכב ציון בטווח של 0-8, כאשר סך הנקודות האפשריות הוא 10.5. הדירוג מאפשר ללקוח הפרטי להעריך את הרכב בבעלותו או לסייע לו להחליט איזה דגם הוא מעונין לרכוש. אם נחזור לרגע לדגם הספורטאז' המבוקש, בזכות מערכות הבטיחות המתקדמות שמוטעמות בו כבר במפרט הראשון הרכב זוכה לדירוג 6 שהוא מהגבוהים ביותר בשוק בקטגוריה זו.
מערכות בטיחות אקטיביות ופאסיביות
מערכות הבטיחות מתחלקות לשני סוגים – פאסיביות ואקטיביות. האקטיביות מאפשרות מניעה של תאונות ומסייעות בנהיגה נכונה בכך שהן מתערבות בה. בין החשובות שיש להכיר:
Vehicle Stability Management) VSM) – מערכת מתקדמת המשלימה את מערכת ה-ESP (הוותיקה והמוכרת) לבקרת יציבות רכב. בנוסף לשיפור היציבות היא מקצרת את מרחק הבלימה הדרוש ומשפרת את תגובת ההיגוי. במקרה שהרכב במצב היגוי יתר או תת היגוי תפקידה של מערכת ה-ESP הוא לבלום את הגלגלים הרלוונטיים ומערכת ה-VSM אחראית לאפשר היגוי קל לכיוון הרצוי וקשה לכיוון שאינו רצוי. החשיבות שלה היא במניעת טעויות היגוי של הנהג האופייניות למצבי חירום.
Lane Keeping Assist System) LKAS) – מערכת אקטיבית לסטייה מנתיב המתריעה כשנעשתה סטייה מנתיב בלי איתות מקדים, מעבר לכך המערכת מבצעת תיקוני היגוי השומרים את הרכב ממורכז בנתיב.
(Traction Control System) TCS – מערכת המזהה אובדן אחיזה בגלגלים בזמן האצה ומונעת החלקה. המערכת יעילה למצבים בהם הכביש רטוב וחלקלק כמו בגשם, בשלג וכן הלאה ועושה שימוש בחיישני ה-ABS אשר מנטרים את המהירות בה מסתובב הגלגל. במידה שאחד הגלגלים מסתובב מהר יותר מאחר, הוא נבלם על ידה. כמו כן המערכת מקטינה את הזרימה של הדלק למנוע על מנת לשלוט באחיזה בעת ההאצה.
Tire Pressure Monitoring System) TPMS) – לחץ אוויר נמוך בצמיגים הוא גורם משמעותי לתאונות דרכים ומדובר בסכנה ממשית לנהג, לנוסעים ולמשתמשים בדרך. מחקר שנערך לאחרונה בארה"ב עבור איגוד הבטיחות של כלי הרכב באמריקה מצא שכ-5% מתאונות הדרכים קשורות לליקויי צמיגים ובעיקר לחוסר אוויר הגורם לאובדן שליטה. מכאן ניתן להבין בקלות את המשמעות הבטיחותית הגבוהה של חיישני לחץ אוויר בצמיגים. מדובר במערכת אשר מתריעה על לחץ אוויר לא תקין ומזכירה לנהג (בנורת אזהרה ו/או חיווי קולי) על הצורך במילוי אוויר.
המערכות הפאסיביות נוגעות ליכולתו של הרכב לעמוד בתאונה ולהגן על הנוסעים והנהג אך אינן מתערבות בנהיגה. בין אלו נכללות חגורות הבטיחות, כריות האוויר ומשענות ראש דינמיות. האחרונות מוטות קדימה בעת תאונה ובכך מפחיתות את עוצמת הפגיעה בעמוד השדרה ובצוואר.
קיימות עוד מגוון מערכות המסייעות לנהיגה נכונה שמתריעות על מצבים שיכולים להעמיד את הנוסעים בסכנה כמו למשל חיווי בגין אי חגירת חגורה, זיהוי עצמים קרובים בנסיעה לאחור (רוורס), בקרת סטייה מהנתיב, זיהוי עייפות נהג, מערכות לזיהוי תמרורים, מצלמות המציגות את הנעשה מחוץ לשדה הראיה ועוד.
איך מערכות בטיחות מסייעות לנהיגה נכונה
כפי שכבר צוין לעיל, ההתמודדות עם הקטל בכבישים מבוססת על תשתיות, רכב ונהג. מערכות הבטיחות נמצאות על התפר שבין הנהג לרכב. איך זה עובד בפועל? להלן שלוש דוגמאות:
שמירת מרחק
על פי סעיף 49 לתקנות התעבורה על אדם לנהוג "תוך שמירה על ריווח המאפשר לעצור את הרכב בכל עת ולמנוע תאונה, בהתחשב במהירות הנסיעה של שני כלי הרכב, במצב הדרך ובמצב הראות והתנועה בה". שמירה על מרחק היא ללא ספק כלל בסיסי בנהיגה נכונה ואי שמירתו הוא אחד משלושת הגורמים המשפיעים ביותר על חומרתן של תאונות דרכים. ללא מערכת שמירת מרחק הנוסעים חשופים לסיכונים בשל הסחות דעת והיסטי מבט של הנהג. מערכות בטיחות לשמירה על מרחק מספקות התרעה קולית כשהמרחק מהרכב מלפנים קצר מדי. ישנן אף מערכות מתקדמות ( ACASלמשל) שבטווח סיכון מידי מאטות את מהירות הנסיעה באופן אוטומטי ורק כשהסיכון יורד מחזירות את השליטה לנהג.
סטייה מנתיב
על פי סעיף 40 לתקנות התעבורה, "לא יסטה נוהג רכב מנתיב נסיעתו אם עלול הדבר לגרום להפרעה או לסיכון". ישנן שתי מערכות שמסייעות בשמירה על תקנה זו ותורמות לנהיגה נכונה. הראשונה היא מערכת בקרת סטייה מנתיב המזהירה במקרה של תחילת סטייה ללא איתות ומאפשרת לנהג לחזור בבטחה לנתיב. במקרה של סטייה יזומה מהנתיב אך במצב בו ישנם רכבים מחוץ לשדה הראיה, קיימת מערכת לזיהוי שטח מת (ABSA – Active Blind Spot Assist) הנכנסת לפעולה. המערכת מצוידת בשני רדארים ומזהה כלי רכב שנוסעים מחוץ לשדה הראיה תוך שהיא מתריעה על כך. במידה שהנהג אינו מגיב למשוב, המערכת מסוגלת גם לבלום את הגלגלים הרלוונטיים ולנטרל את הסטייה.
חגורת בטיחות
על פי סעיף 83 ב' לתקנות התעבורה "לא ינהג אדם ולא ייסע ברכב שבו מותקנות חגורות בטיחות אלא אם כן הנוהג והנוסעים בו חגורים בחגורת בטיחות או רתומים במושב בטיחות או במושב מגביה". מערכת התרעה לחגירת חגורת בטיחות מסבה את תשומת ליבו של הנהג במידה שאחד מהיושבים אינו חגור (ישנן מערכות המנטרות רק חלק ממושבי הרכב). לרוב הדבר מתבצע באמצעות חיווי קולי או וויזואלי, אך קיימות גם מערכות שלא מאפשרות לשלב אף הילוך עד שכל הנוסעים חגורים. על פי מחקרים, השימוש במערכת מגדיל את השימוש בחגורות בטיחות בכ-20%-30%.
לסיכום,
נהיגה נכונה תלויה לא רק בנהג ובתשתיות הכבישים. חלק ניכר מהשמירה על כללי נהיגה נכונה טמון במערכות בטיחות ברכב עצמו. זהו תחום שמתפתח בקצב מסחרר הן מצד יבואניות ויצרניות הרכב (המבקשות להרחיב את רמת הבטיחות בדגמים השונים), והן מצד המדינה המשקיעה במתן תמריצים והטבות. בנוסף, המודעות לגבי החשיבות שבהתקנת מערכות בטיחות עולה מן השטח והציבור נוקט בצרכנות נבונה בכל הקשור לפתרונות בטיחות ברכבים.